Ammattilaisten kanssa onnistuu

Puolangan Rasinkylään rakennettiin vuonna 2016 varsin mittava navetta. Veljekset Veikko ja Heikki Mikkonen päättivät panostaa maidontuotantoon oikein kunnolla. Niinpä he rakennuttivat ostamalleen kotitilalle neljän robotin syväkuiluisen navetan.

Tähtelän tilalla oli aiemminkin harjoitettu voimallista maidontuotantoa, sillä vanhassa parsinavetassa oli parhaimmillaan 80 lehmää lypsyssä. Veljekset ottivat vastuun tilasta vuonna 2012 ja VH Tähtelä osakeyhtiö perustettiin pari vuotta myöhemmin. Syynä yhtiömuodon muutokseen oli osakeyhtiön selkeys ja verotuksen kautta saatava etu.

Heikki (vas.) ja Veikko Mikkonen luottivat navettaprojektissaan alan ehdottomiin ammattilaisiin. Tavallisia asuintaloja rakentavat ammattilaiset eivät veljesten mielestä välttämättä ole suurnavetan rakentamisessa kyllin kokeneita.

Kokemus ratkaisee

– Kun navettainvestointi tuli ajankohtaiseksi, päätimme ottaa kerralla isomman harppauksen. Näin toimien ei aivan heti tarvitsisi miettiä mihin suuntaan navettaa laajennettaisiin, Veikko Mikkonen paljastaa.

Vajaa pari vuotta aikaisemmin tilalla alettiin kasvattaa määrätietoisesti hiehoja uuteen navettaan. Kun navetta valmistui, se saatiinkin varsin pian täyteen oman karjan jälkeläisistä. Ensimmäisessä vaiheessa navettaan asennettiin kolme robottia. Neljäs robotti asennettiin vasta sen jälkeen, kun eläinmäärä sitä vaati. Tällä hetkellä lypsyssä olevien hol- ja ay -lehmien keskituotos on 10 600 hujakoilla.

Heikki Mikkonen on sitä mieltä, että avaimet käteen menetelmällä VANAlta hankittu navetta oli oivallinen ratkaisu.

Navettahanketta kypsyteltiin parisen vuotta ja suunnitelmat tehtiin yhteistyössä pohjoissuomalaisen navettaosaaja Erkki Löfin kanssa. Valmiita suunnitelmia hitusen muokattiin ja niiden kanssa sitten tutkittiin useita eri rakentamisvaihtoehtoja. Harkinnassa oli myös kirvesmiesporukan pestaaminen ja omatoimisempi rakennushanke. Veljekset kuitenkin miettivät, onkohan talonrakennuksesta kokemusta omaavilla ammattilaisilla tarvittavaa erikoisosaamista suurnavetan rakentamiseen. Toisaalta oma osaaminen rakennushankkeen vetämisestä hirvitti myös, sillä muuttujia isossa hankkeessa on tosi paljon. Maatilan kesä on muutenkin sen verran kiireinen, että eläimet ja pellot taatusti jäisivät ruotopuolelle, jos keskityttäisiin tarmokkaasti rakentamiseen.

Veikko Mikkonen kertoo, että kaksi 69 metriä pitkää ja 10 metriä leveää laakasiiloa tehtiin itse edellisenä kesänä.

Rehti kilpailutus

Kun päätös avaimet käteen -ratkaisusta oli tehty, hanketta kilpailutettiin normaalin käytännön mukaisesti. Teräshallikin oli yhtenä vaihtoehtona, mutta Pohjolan karut olot vaativat Mikkosten mukaan betonirunkoa ja jämeriä liimapuupalkkeja. Helppohoitoisuus ja pitkäikäisyys ratkaisivat.

VANA rakensi 97 metriä pitkän ja 36 metriä leveän VH Tähtelän navetan avaimet käteen periaatteellakesällä 2016.

Päätyminen VANAan oli loppujen lopuksi helppo. Yrityksen kokemus, selkeästi eritelty ja edullinen tarjous vakuuttivat.

– Vanan ammattilaiset saapuivat huhtikuun 20 päivä ja marraskuun puolenvälin paikkeilla navetta oli viimeistelty. Rakennusprojektin etenemistä ei voi kuin ihailla. Kaikki meni suunnitelmien mukaan eikä ylimääräisiä kokouksia tarvinnut tehdä, Veikko Mikkonen kertoo tyytyväisenä.

VH Tähtelän navetta on valaistu tehokkailla, mutta vähän sähköä kuluttavilla ledeillä. Myös luonnonvaloa tulee mukavasti sisään katosta, päädyistä ja sivuilta.

Hyvä ja perusteellinen suunnittelu yhdessä navetta-alan ammattilaisen tekemien piirustusten kanssa takaa rakentajille selkeän kokonaisuuden. Mikkosten vastuulla oli vain pohjan teko 97 metriä pitkään ja 36 metriä leveään navettaan.

Vaikka valmiiden betonielementtien osuus rakentamisessa oli merkittävä, betonia piti valaa reilut 1500 kuutiometriä. Kaksi 69 metriä pitkää ja 10 metriä leveää laakasiiloa tehtiin itse edellisenä kesänä. Vanan urakkaan kuului toisen 2500-kuutioisen lietealtaan rakentaminen.

Yhdessä yrittäen

– Aikataulu ja 2,3 miljoonan kustannukset menivät täsmälleen luvatulla tavalla. Tämä antoi meille mukavan turvallisen tunteen rakentajien ammattitaidosta laajemminkin, Mikkoset muistelevat.

Neljän vuoden käytön jälkeen navetta tuntuu edelleen olevan toiveiden mukainen. Veikko Mikkonen muistuttaa, että tuskinpa sitä mitään rakennusta sataprosenttisen mieluisaksi saa. Jotain pientä parannettavaa aina löytyy. Onneksi kaikki navetan perusratkaisut osuivat nappiin.

VH Tähtelän navetassa vasikoiden hyvinvointiin on paneuduttu erittäin huolellisesti.

Veljesten yhteinen tilanpito lähti pikkuveljen Heikin ehdotuksesta. Hän suunnitteli kotitilan lunastamista itselleen, mutta kysyi Veikkoa mukaan.

– Hetken päähänpistohan se yhtiökumppaniksi lähtö minulta oli. Mutta kyllä tässä työtä riittää meidän lisäksi muillekin. Talvisaikaan tilalla on kaksi ulkopuolista työntekijää ja kesäaikaan työtä on tarjolla viidelle meidän kahden lisäksi, Veikko Mikkonen kertoo.

Tilalla on viljelyksessä hitusen alle 300 hehtaaria, joka on kaikki nurmella. Alueella on mahdoton ostaa lisäpeltoa ja siksi raivaus on ainut vaihtoehto. Tilalla on tällä hetkellä työn alla 40 hehtaarin raiviot talouskeskuksen lähellä. Tarkoitus on saada traktorilla tapahtuva tieajo mahdollisimman vähäiseksi.