Historian helpoin rakennusurakka

Leivonmäellä Jukolan Maitotila Oy:tä pyörittävä Pertti Liias on varsin kokenut rakennuttaja. Vajaan 30-vuotisen yrittäjäuransa aikana hän laskee tehneensä ja teettäneensä viisi isompaa laajennusta tuotantorakennuksiin ja navettaan.

– Yrityksessä on nyt reilut 250 lehmää ja kapasiteettiä on 350 lehmälle. Rakentamista tilalla on tosiaan riittänyt. Nyt rakennukset, 351 peltohehtaaria ja omalla hiehoaineksella täyteen saatavat navetat muodostavat varsin mukavan kokonaisuuden. Laajennusmahdollisuus on toki olemassa, mutta tarvetta ei, Pertti Liias tunnustaa.

Talvirakentamisen hankaluuksista johtuva aikataulussa pysyminen jännitti melkoisesti. Mutta aivan turhaa, toteaa Pertti Liias tyytyväisenä.

Tarkkaa harkintaa

Tuorein hanke oli 90 metriä pitkän 32 metriä leveän pihaton rakennuttaminen. Tarjouskilpailussa oli mukana useita yrityksiä. Connex oli pitkään vahvoilla, mutta VANAn kokonaisvaltainen avaimet käteen paketti vei kuitenkin voiton. VANA aloitti pihaton tekemisen vuoden 2017 syksyllä ja valmista tuli seuraavan vuoden maaliskuussa. Vain pohjatyöt olivat tilan väen vastuulla. Muiden kilpailutuksessa mukana olleiden rakentajien ongelma oli, että heiltä ei saanut täydellistä toimitusta.

Vanan rakentamassa 90 x 32 -metrisessä pihatossa on putki- ja sähkönousut ovat valmiina, jos navettaa haluaan laajentaa.

– Minun olisi pitänyt kilpailuttaa sähkö ja LVI erikseen ja sen jälkeen istuttaa ne rakennusurakkaan. Tuskinpa aikataulutus olisi onnistunut. Meidän kannalta oli erittäin helppoa, kunVANAlla oli kaikki samassa paketissa. Jos itse lähtee tekemään tai hallinnoimaan isoa rakennusurakkaa, melko varmasti joku kohta menee väärin tai ainakin aikataulu alkaa nilkuttaa. Tätä kautta kustannukset helposti karkaavat budjetoidusta.

Talvi ei yllättänyt

– Hieman pelkäsin talvirakentamisessa eteen tulevia ongelmia ja yllätyksiä. Mutta pelko oli turhaa. Seinät ja katto olivat pystyssä varsin nopeasti. Sen jälkeen VANA toi tehokkaan lämpöpuhaltimen halliin ja aloitti valutyöt mukavan lämpimässä hallissa. Vaikka ulkona oli välillä 20 asteen pakkanen, sisähommat sujuivat suotuisassa lämpötilassa, Pertti Liias muistelee.

Ruokintapöytä raudoitettiin ja valettiin perinteiseen tyyliin, mutta muut valut tehtiin kuitubetonilla. Liiaksen mukaan se nopeutti huomattavasti rakentamista. 2700-neliöisessä pihatossa on makuuparsien lisäksi hoitokarsinat ja karsinat poikiville lehmille. Raappakäytävillä on kumimatot, jotka ovat osoittautuneet erittäin toimivaksi ratkaisuksi.

Liimapuupalkit lepäävät teräspilareiden päällä.

Rakentamisen aikataulu pääsi hitusen venähtämään, sillä kattoratkaisun välipaarteiden kanssa meni arvioitua enemmän aikaa. Mutta tästä ei aiheutunut mitään hankaluutta, sillä VANA valmisti pihaton toisen puolen valmiiksi. Lehmät voitiin ottaa valmiille puolelle, kun toisen puolen katon kimpussa tehtiin työtä.

Jukolassa oli lypsyasema valmiina edellisen navetan yhteydessä. Välikäytävä uudesta pihatosta lypsyasemalle tehtiin varmuuden vuoksia pakkasbetonista ja valua pidettiin muovitunnelissa lämpimänä kovettumisen ajan.

Katettu välikäytävä pihatosta lypsyasemalla tehtiin varmuuden vuoksia pakkasbetonilla ja valua pidettiin muovitunnelissa lämpimänä kovettumisen ajan.

Lähes nappiin

Liias muistelee, että yksi oviaukko elementissä siirtyi mitoitusvirheen takia piirustuksessa mainitusta parisen metriä. Siinä hetki mietittiin, tilataanko uusi elementti vai ei. Onneksi ei tilattu eikä tällä toimella viivästytetty navetan valmistumista. Oven paikan muuttuminen ei ole haitannut navetassa työskentelyä ollenkaan.

– Minun ei tarvinnut olla neuvomassa VANAn ammattilaisia. Joitakin strategisia juttua, kuten sorkkapallit katsottiin yhdessä, jotta niistä tuli minulle mieluisia. Kun makuuparsien muotteja täytettiin, olin mukana katsomassa, että kuitubetoni vibrataan taatusti muotin nurkkia myöten.

Viisi tehtyä laajennusta on takana ja Vanan parisen vuotta sitten tekemä pihatto oli ylivoimaisesti helpoin minulle, toteaa Pertti Liias.

Pihaton sivuseinien korkeutta laskettiin suunnitellusta hitusen ja sillä saatiin rakennuksen hintaa hieman alaspäin. Matalampi seinä ei ole vaikuttanut millään tavalla toiminnallisuuteen.

Pihaton ilmanvaihtohormeiksi Liias päätti ottaa pykälää suunniteltua suuremmat. Ison luukun saa tarvittaessa pienemmälle, mutta pientä luukkua ei saa määräänsä isommalle. Erittäin tärkeät kallistukset tulivat täsmälleen oikeiksi, mikä on erittäin tärkeää toimivuuden ja turvallisuuden kannalta.

Kahden vuoden käyttökokemuksen perusteella kaikki on Liiaksen mukaan edelleenkin juuri kuten haluttiin.