Kokonaisurakalla varmaa rakentamista

Jalasjärven Hirvijärvellä asuva Pertti Peltoniemi otti kotitilansa vastuulleen vuonna 2002, jolloin navetassa oli 30 lehmää. Nyt Marjo ja Pertti Peltoniemen navetassa on 75 lehmää, joten kehitys on ollut oikean suuntaista.

Vajaa pari vuotta sitten syyskuun alussa tilan lehmät pääsivät uutuuttaan hohtavaan navettaan. VANAn rakentama ja DeLavalin tuotteilla koneistettu ja kalustettu navetta saatiin varsin pian täyteen tuotantoon, koska tilalla oli omista lehmistä kasvatettu runsaasti hiehoja. Rakentamisen aikana uutta navettaa odottaville lehmille ja hiehoille oli järjestetty mukava tilapäismajoitus.

VANA teki takuutyötä, mutta takuuta ei ole ainakaan vielä tarvinnut miettiä, koska kaikki rakenteet ovat pysyneet moitteettomassa kunnossa, Marjo ja Pertti Peltoniemi iloitsevat. Eikä sylissä olevalla10 kuukauden ikäisellä Vernallakaan ole moitteen sanaa.

Betonia sen olla pitää

– Yksi asia oli päätetty jo suunnittelun alkuvaiheessa. Navetta tulisi olemaan kestävää ja lahoamatonta betonia. Muussa suunnittelussa olimme varsin avoimella mielellä liikkeellä, Peltoniemet kertovat.

Alueella tuntui olevan aika huonosti rakentaja, jotka olisivat kyenneet tekemään tarjouksen kokonaisurakasta. Kirvesmiehiä olisi ehkä löytynytkin, mutta isäntäväen olisi itse pitänyt olla hankkimassa tavaraa ja huolehtimassa sen riittävyydestä.

Valokate ja hormi-ilmanvaihto on toiminut erittäin hyvin. Ilma on vaihtunut ja sulana on pysytty pakkasillakin.

Kovin hätäisesti Peltoniemet eivät navettahankkeessa olleet liikkeellä, sillä ensimmäiset piirustukset luonnosteltiin tosiaan jo vuonna 2007. Väliin tullut mahdollisuus naapurin peltojen ja talouskeskuksen ostoon lykkäsi suunnitelmia, sillä kaupassa tuli myös vanhahko navetta. Tätä navettaa Peltoniemet käyttivät vielä kuukausi ennen VANAn ammattilaisten saapumista tontille.

Keskustelut navettaspesialisti VANAn kanssa aloitettiin jo vuonna 2015. Kovin paljon muutoksia vuosia aiemmin tehtyihin piirustuksiin ei tehty. Lähinnä jouduttiin tekemään muutamia mitoituksia holsteinien hyvinvoinnin takia.

Marjo ja Pertti Peltoniemi lapsineen on tyytyväisiä uuteen navettaan. Helppohoitoisen robottinavetan ansiosta aikaa jää hieman enemmän myös lapsille.

Ammattilaiset asialla

– Mestarikin hieman ihmetteli, kun katsoimme uuden navetan paikkaa, jossa oli lehmiä täynnä oleva vanha navetta. Mutta kun eläimet siirrettiin tilapäissuojaan, vanha navetta lähti ja pohjat tehtiin alle kuukaudessa.

-Parhaimmillaan tontilla pyöri kolme kaivuria ja useita traktoreita, Pertti Peltoniemi muistelee.

Kallio tuli vastaan varsin pian ja navetan pohjaa jouduttiin louhimaan. Kovin syvälle ei menty, sillä lähellä olevalta murskaamolta sai kohtuuhintaista mursketta, jolla rakennuspaikan toista reunaa saatiin nostetuksi.

Jos oli pohjien teossa menoa ja meininkiä, niin itse rakentaminenkin sujui vauhdilla. Kolmirivinen navetta leveällä ruokintapöydällä ja syvillä kuiluilla alkoi nousta ripeästi. VANAn ammattilaiset asensivat Lujabetonilta saapuneet elementit varmoin ottein paikoilleen. Navetta on 54 metriä pitkä, 26 metriä leveä ja sen harja on seitsemän metrin korkeudessa.

Rakennusvalvontakin hoitui sutjakasti VANAn kautta. Peltoniemet tunnustavat, että aikamoinen riesahan se olisi ollut varmistaa, että rakentajilla on aina tarvittavat tavarat käytössään. Kun työn antoi ammattilaisille, moni huoli putosi harteilta.

Isännälle rakennuskesänä sattuneessa melko vakavassa tapaturmassa oli onni myötä kokonaisurakan takia. Jos vastuu rakennuttamisesta olisi ollut Pertillä, reilun viikon keskussairaalareissu olisi taatusti halvaannuttanut rakennustyömaan melko pahasti. Pertti Peltoniemi kehottaakin rakentamista suunnittelevia ottamaan huomioon myös tämän tyyliset yllättävät vastoinkäymiset.

Kohta neljä vuotta täyttävä Veeti ja seitsemän ikäinen Vertti ovat kovia traktorimiehiä. Navetan seinustalta löytyy niin Massikkaa kuin Jontikkaakin.

Lähes ihanteellinen kokonaisuus

Syyskuun ensimmäisellä viikolla vuonna 2018 VANA sai hommat tehdyksi ja DeLavalin sakki viimeisteli robotin asennusta. Eli kaikki suunnitellut työt sujuivat isäntäväelle annetun aikataulun mukaan. Joitakin muutoksia on tullut Peltoniemien mieleen vajaan parin vuoden käytön jälkeen. Poikimakarsinassa oleva kumimatto on hieman liian liukas. Kestokuivike olisi kenties ollut parempiratkaisu. Vastaavasti vasikkapuoli on ehkä hitusen liian iso ja muutama lisäportti karjan käsittelyä helpottamaan olisi ollut paikallaan. Mutta nämä muutokset pystyy tekemään jälkikäteenkin varsin edullisesti.

Peltoniemet ruokkivat karjansa kotovaraisella rehulla, sillä viljelyssä olevat 132 peltohehtaaria tuottavat niin karkean kuin väkevämmänkin rehun. Kuivattu ohra ja kaura litistetään ennen appeeseen sekoittamista. Vain pieni määrä robotilla tarvittavaa houkutusrehua rypsin ohella on ostossa. Keskituotos on nousussa ja ylittänyt 10 000 kilon rajan. Runsas hiehojen määrä näkyy maitotuotoksessa.

Kolmirivisessä navetassa hiehot ovat yhdellä seinustalla.

Lyhyt työmatka

Peltoniemen kaksikerroksinen ja kaksi asuntoa käsittävä omakotitalo oli kuin tehty VANAn urakoitsijoita ajatelleen. Aiemmin pohjakerroksessa olivat asuneet isännän mummo ja pappa. Vajaalla käytöllä ollut huoneisto takasi sen, ettei rakennusmiehillä mennyt työmatkoihin aikaa.

– Seitsemäksi VANAn miehet menivät raksalle ja seitsemän maissa illalla lopettelivat. Lakisääteiset paussit he luonnollisesti pitivät. Torstai oli lyhyempi työpäivä, jonka jälkeen oli kolmen päivän viikonloppu, Peltoniemet kertovat ja lisäävät lopuksi, että luotettavan rakentajan supisuomalaiset miehet uskalsi ottaa alakertaan asumaan.