Pirkko ja Tuomo Pääkkönen tietävät, että avaimet käteen- rakennushankettakin on seurattava

Pirkko ja Tuomo Pääkkönen Kauhajoen Kainastosta halusivat betonisen, syvillä kuiluilla varustetun robottinavetan karjalleen. Ikääntynyt, 24:n parsipaikan navetta oli tullut elinkaarensa päähän.

Alusta asti oli selvää, ettei navettaa rakennettaisi omin voimin.

– Tilanpidolta ja karjan hoitamiselta ei millään olisi ehtinyt irrottautua näin suureen rakennushankkeeseen. Myös ammattitaidon vajavaisuus vaativassa rakennushankkeessa olisi tullut vastaan. Jos kerran ammattilaisia rakentamisessa kuitenkin tarvitaan, niin miksipä ei koko hanketta voisi ottaa kokonaisurakkana avaimet käteen periaatteella, Pirkko ja Tuomo Pääkkönen tunnustavat.

Maaliskuun 17. päivä 2017 VANAn ammattilaiset tulivat tontille ja valmista oli syyskuun puolivälissä. Vaikea ja sateinen kesä aiheutti hankaluuksia rakennuksella, mutta aikataulu piti.

Ei häiritse tilanpitoa

Timpuriporukoita alueella oli, mutta ne tuntuivat olevan kesäaikaan ylityöllistettyinä. Kirvesmiehillä teetettäessä rakennusmateriaalien hankinnat olisivat myös työllistäneet kovasti. Pankissakin olivat erittäin tyytyväisiä, kun tiesivät tarkalleen, mitä hanke VANAn toteuttamana maksaa.

ProAgrian laskeman Likvin mukaan yhden robotin navetta olisi taloudellisessa mielessä mahdoton. Kun vielä Venäjän pakotteet tulivat kurittamaan maidontuotantoa, Pääkkösten into navettahankkeeseen meinasi vallan hiipua. Suunnittelua kuitenkin jatkettiin Metsarifarmin kompaktimmilla luonnoksilla.

VANAn ehdotuksessa vasikkala olisi ollut hieman isompi ja kuiva-aineiden varasto olisi ollut saman katon alla. Navettaa ei lähdetty lyhentämään, vaikka talousviisaat sitä esittivät. Eläinten hyvinvointi oli Pääkkösille ykkösasia.

VANA teki tilalle lopulliset navetan piirustukset, ja tiukan vertailun ja kilpailutuksen jälkeen urakkakin uskottiin VANAlle. Rakentajan maine navettaosaajana ja selkeä aikataulutus olivat ratkaisevassa osassa päätöstä tehtäessä.

– Vierailimme useilla tiloilla, joilla oli suunnitelmiemme tyylinen navetta käytössä. Heidän kokemustensa rohkaisemina teimme suunnitellun kokoisen navetan, vaikka talousihmiset lyhyempää suosittelivat, Pääkköset kertovat.

Pirkko, Tuomo ja heidän poikansa Taneli ovat tyytyväisiä sekä hankkeen etenemiseen että navetan käytettävyyteen.

Väljyydestä etua hoitajille ja eläimille

Hieman isompi navetta oli luonnollisesti kalliimpi, mutta vuosien saatossa se on sekä eläimille että navetassa työtä tekeville huomattavasti miellyttävämpi ja helppohoitoisempi. Päätyminen yhden robotin navettaan oli pitkälti peltoalan sanelema asia, sillä lisämaata on hankala saada. Toiselle robotille tarkoitettu tilavaraus on tällä hetkellä parsipaikkoina. Mutta navetan ympäristössä on kyllä tilaa laajentamiselle, jos tilanne ratkaisevasti muuttuu.

Naapurit olisivat antaneet luvan tehdä navetta lähemmäksi vanhaa navettaa, mutta ympäristölupaa tälle ei byrokraateilta herunut.

Pääkkösten VANAlta tilaamassa 27 x 54-metrisessä navetassa on valopäädyt, valoharja ja säätöhormit.

– Välillä ihmetytti ja hieman pelottikin, eteneekö rakentaminen VANAn lupaamassa aikataulussa. Mutta kun työmaalle pölähti työvaiheen vaatima määrä lisää miehiä, niin kaikki työvaiheet saatiin viedyksi läpi täsmälleen suunnitelmien mukaan, Pääkköset kehuvat.

Pirkko ja Tuomo poikkesivat usein työmaalla ja jälkikäteen voi todeta, että onneksi poikkesivat. Muutamia pieniä yksityiskohtia saatiin lennossa muutetuksi käytännöllisemmiksi. Esimerkiksi yläkerran oleskelutilaan VANA oli piirtänyt lämpöpatterin, mutta se saatiin onneksi muutetuksi lattialämmitykseksi.

Kaikki kerralla kuntoon

– Vaikka ottaa avaimet käteen -paketin, tilaajalla on oltava silmät auki ja hanketta on seurattava kokoajan. Näin vältytään pieniltä harmituksilta ja jälkikäteen tehtäviltä muutostöiltä, Pääkköset arvioivat.

Pääkkösten ajatuksena oli tehdä tuorerehusiilo ja lantala seuraavan kesänä oman työnä. Mutta onneksi sekin annettiin VANAlle, jolla oli miehet, koneet ja laitteet valmiina tontilla. Nyt kaikki tarvittava tuli kerralla kuntoon ja saman rahoituksen piiriin.

Pääkkösten tuttu, jo aikaisemmissa rakennushankkeissa mukana ollut paikallinen pääsuunnittelija oli valvomassa navettahanketta. Hänelläkään ei ollut mitään huomautettavaa hankeen etenemisestä, vaan kehui VANAn menetelmää, jossa kaikki on aikataulussa ja kustannukset tarkasti tiedossa.

Huollon ja luotettavuuden takia päädyimme DeLavaliin ja kaiken lisäksi huoltoyrittäjä on naapurikylässä, Pirkko Pääkkönen kertoo.

Oikeaan osunut ratkaisu

Liki kolmen vuoden käytön jälkeen Pääkköset ovat yhä tyytyväisiä navettaansa. Isompi vasikkala olisi sittenkin ehkä ollut paikallaan. Myös pistorasioita voisi olla enemmän ja käytännön näyttämissä paikoissa. Mutta tärkeintä on, että navetassa pystyy yksinkin tekemään eläinten siirtoja varsin mukavasti.

Hanke eteni sujuvasti ja pohjatöiden lisäksi vain harjakaiskahvitus oli talonväen vastuulla. Pirkko kertoo leiponeensa mokkapaloja ja muuta pientä, jotta VANAn väen mieli pysyisi virkeänä. Yksi isompi moka ja ”läheltä piti” -tapaus on jäänyt Pääkkösten mieleen.

– VANAn miehet eivät muuten tainneet tietää, kuinka kovaa lakeudella joskus tuulee. Päädyn valokatteet meinasi tuuli viedä työmaalta, mutta onneksi ehdimme hätiin. Toinen makasi katekasan päällä ja toinen veteli niitä kuormaliinoilla nippuun, Pääkköset muistelevat lopuksi.